Vragen en antwoorden

Hier vind je antwoorden op veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met omgevingsvisie@horstaandemaas.nl

Over de Omgevingsvisie

Wat is een omgevingsvisie?

Een omgevingsvisie is een complete en verre blik vooruit voor onze leefomgeving: de plek waar je woont, werkt en je vrije tijd doorbrengt. Met deze visie zeggen we welke ambities en doelen we voor de lange termijn hebben. Hoeveel woningen willen we bouwen, wanneer willen we energieneutraal zijn en hoe willen we dat het landschap er over 15 jaar uitziet? De keuzes die we maken met de visie geven richting aan al onze regels en onze toekomstige plannen over onze omgeving.

Waarom is de omgevingsvisie belangrijk voor mij?

  1. Betere leefomgeving: De omgevingsvisie helpt de gemeente om jouw buurt mooier en fijner te maken, bijvoorbeeld door meer groen en betere wegen.
  2. Jouw mening telt: Jij kunt meedenken en jouw ideeën delen over hoe de gemeente eruit moet zien in de toekomst.
  3. Toekomstplannen: De visie laat zien wat de gemeente van plan is voor de komende jaren, zodat je weet wat je kunt verwachten.
  4. Samenhangend plan: Alle plannen voor bijvoorbeeld verkeer, wonen en milieu worden in één groot plan samengebracht.
  5. Bescherming van mooie plekken: De gemeente zorgt ervoor dat bijzondere plekken en gebouwen goed beschermd blijven

Waarom maken jullie een omgevingsvisie?

Wettelijke verplichting. Gemeente Horst aan de Maas werkt aan een gemeente in balans, voor de huidige én toekomstige generaties. Daarbij vinden we het belangrijk om te weten hoe onze inwoners deze toekomst voor zich zien. Daarnaast is de omgevingsvisie  onderdeel van de Omgevingswet. Dat is één wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven. Deze plek moet veilig en gezond zijn en tegelijkertijd ruimte bieden aan ontwikkeling en aan inwoners en ondernemers met goede ideeën. De omgevingsvisie helpt bij het maken van nieuw beleid en het toetsen van ideeën en initiatieven.

Hoe wordt de omgevingsvisie straks gebruikt?

De visie gebruiken we op verschillende manieren:

  • We toetsen toekomstige plannen aan de visie.
  • We maken de komende jaren plannen die bijdragen aan de doelen uit de visie.
  • We nodigen anderen uit om zelf met goede initiatieven te komen om de doelen uit de visie te bereiken
  • We vertalen de visie de komende jaren naar regels. Soms zijn deze strenger dan het huidige beleid, soms juist soepeler.

Wordt alles wat in de omgevingsvisie staat uitgevoerd?

Daar streven we naar. Maar de gemeente gaat niet over alles.  Waar mogelijk probeert de gemeente anderen wel te inspireren om de doelen, die we samen bepaald hebben, te realiseren. De omgevingsvisie gaat over langere tijd. Dat betekent dus niet dat wij morgen alles gaan veranderen.

Voor plannen waar de gemeente wél over gaat, bepaalt de gemeenteraad ieder jaar in de begroting hoeveel geld er voor welke projecten en uitwerkingen van de visie beschikbaar is. 

Gaan door de omgevingsvisie alle regels veranderen?

Veel van de bestaande regels worden in de omgevingsvisie overgenomen.  Sommige regels worden door de komst van de omgevingvisie niet meer gebruikt. Daarnaast worden er door de omgevingsvisie ook nieuwe regels toegevoegd.

Wanneer is de omgevingsvisie klaar? 

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingevoerd. De omgevingswet verplicht gemeentes om op 1 januari 2026 een visie klaar te hebben. 

Over de betrokkenheid van inwoners, ondernemers, organisaties

Hoe en wanneer kan ik meepraten over de omgevingsvisie?

Wij willen graag dat zoveel mogelijk mensen meedenken over de omgevingsvisie. Bezoek de praat meepagina om te kijken hoe en wanneer je kunt deelnemen. 

Wie zijn betrokken?

De gemeente maakt de omgevingsvisie niet alleen. Voor de conceptvisie hebben veel mensen meegedacht of een reactie gegeven. Zoals vertegenwoordigers van dorpen, maatschappelijke organisaties, ondernemers, belangengroepen, natuurorganisaties, veiligheidsdiensten, buurgemeenten en regio partners.

Op basis van eerder opgehaalde informatie heeft de gemeente een gewenst toekomstbeeld opgesteld. Praat mee en geef ook jouw mening.

Welke informatie hebben jullie tot nu toe vanuit inwoners opgehaald?

Komen alle ideeën die anderen inbrengen terug in de visie?

Alle ideeën, wensen en argumenten die we horen gebruiken we om vraagstukken te bepalen én ambities en doelen te maken voor de omgevingsvisie. Sommige goede ideeën komen niet letterlijk terug, maar nemen we wel als afweging in het opstellen van de visie mee. 

Kan ik bezwaar maken tegen de visie?

Als de ontwerpvisie is vastgesteld volgt een officiële inspraakprocedure. Je kunt dan een zienswijze indienen en als je dat wil, bezwaar maken tegen de visie. Via deze website en de nieuwsbrief laten we je weten wanneer de inspraakprocedure start.

Drie jaar geleden hebben veel inwoners meegedacht over de omgevingsvisie 1.0. Wat is er met deze inbreng gedaan?

Tussen 2019 en 2022 hebben we in het proces omgevingsvisie de eerste basis gelegd voor de omgevingsvisie vanuit bestaand beleid. Wellicht ben je daarbij al betrokken geweest of heb je inbreng geleverd. Bedankt daarvoor. De raad heeft het college echter verzocht, door middel van een aangenomen motie, om een omgevingsvisie met meer ambitie op te stellen.  Dat proces zijn we in 2024 gestart. Naar verwachting wordt de nieuwe omgevingsvisie in 2025 afgerond.

hadm
2406